Komunitní centrum a zahrada Kotlaska se zapojila do projektu sdílení potravin

Logo Komunitního centra a zahrady KotlaskaJednou z cest, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří nemají potravin dostatek, je jejich sdílení. Projekt Samsung Bezezbytku chce pomoci minimalizovat množství vyhozených potravin a zároveň se snaží o propojení komunity v dané lokalitě – a to prostřednictvím komunitních lednic. Ve čtvrtek 10. května 2018 byla v Komunitním centru a zahradě Kotlaska umístěna první lednice – následovat budou další.

Průměrný Čech vyhodí každoročně do koše kolem 80 kg jídla v hodnotě 20 tisíc korun. Zároveň se ale rozšiřuje skupina lidí, kteří si nemohou dovolit kupovat kvalitní potraviny a jsou kvůli tomu v některých případech i v podmínkách ČR podvyživení. Do této skupiny patří hlavně senioři, ale i matky samoživitelky. Jednou z možností, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří jich nemají dostatek, je jejich sdílení. Cílem projektu komunitních chladniček Samsung Bezezbytku.

„Rádi bychom prostřednictvím komunitní lednice propojili lidi v nejbližším okolí. To, co jednomu přebývá, si jednoduše vezme ten, kdo to potřebuje,“ říká Seung Joo Shin, prezident společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. „Nejsme lhostejní k obrovskému množství potravin, které se každoročně vyhodí. Věříme, že tento projekt alespoň v daných lokalitách pomůže,“ dodává.

Projekt Samsung Bezezbytku je založen na principu dárce - místní koordinátor - příjemce. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, či se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby. A kdokoliv další si z lednice zase může vzít, co potřebuje nebo chce. 

Potraviny může donést každý, kdo ví, že již nakoupené potraviny nespotřebuje. Typickým příkladem jsou dovolené, kdy by na nás po návratu čekalo v lednici či spižírně nemilé překvapení v podobě shnilých nebo prošlých potravin. 

„Protože se jedná o potraviny, které se budou dále konzumovat, existují pravidla, která je třeba dodržovat. Na obsah veřejné lednice bude dbát koordinátor, který bude kontrolovat, zda jsou potraviny v lednici v pořádku a bez problémů poživatelné. Do lednice se nesmí dávat nahnilé nebo zkažené potraviny. Všechno jídlo musí být před koncem uvedeného data spotřeby. Potraviny musí být v originálním balení. Výjimku tvoří například ovoce a zelenina,“ říká Veronika Doubnerová, manažerka projektu Samsung Bezezbytku.

Při výběru vhodného místa pro komunitní lednici je třeba zvážit mnoho aspektů. Důležité je, aby v oblasti fungoval komunitní život. A také, aby v daném místě žili lidé, kteří budou chtít komunitní lednici plnit a zároveň lidé, kteří budou jídlo z lednice využívat. 

První lednice z projektu Samsung Bezezbytku je umístěna v Komunitním centru a zahradě Kotlaska (Nad Kotlaskou I, Praha 8), kde funguje bohatý komunitní život. „Na Kotlasce nabízíme mnoho aktivit ke zpestření volného času. Lidé k nám chodí na kurzy jógy, besedy a také na zahradnické workshopy. Lidé si u nás pěstují ovoce a zeleninu, kytky a bylinky a tím zapomínají na starosti všedního dne," říká Dagmar Doubravová, ředitelka RUBIKON Centra, které provozuje Komunitní centrum a zahradu Kotlaska. „Jsme rádi, že jsme se zapojili do projektu proti plýtvání potravinami. Jídlo, které by skončilo v koši, bude dále sloužit dobré věci. Může podpořit lidi, kteří Kotlasku navštěvují a nemají přístup ke kvalitním potravinám,“ dodává Doubravová. 

Význam komunitního života pro městskou část vysvětluje Radomír Nepil, místostarosta Prahy 8: „Před necelým rokem jsme pomohli při otevření Komunitního centra a zahrady Kotlaska. Za několik málo měsíců zde vzniklo aktivní centrum, které nabízí celou řadu zajímavých aktivit pro klienty neziskové organizace RUBIKON i komukoli dalšímu, kdo se pohybuje v této lokalitě. Díky činnosti Komunitního centra a zahrady Kotlaska získal komunitní život v Libni nový rozměr. Libeňáci si zaslouží místo, kde se mohou společně setkávat a společně rozvíjet tuto krásnou část Prahy 8.“

„Do léta budou v rámci projektu Samsung Bezezbytku zprovozněny další dvě komunitní lednice. Jedna bude v Holešovicích a další na Žižkově. Po vyhodnocení této pilotní části projektu a na základě zkušeností z provozu komunitních lednic bude případně projekt rozšířen dál,“ říká Zuzana Mravík Zelenická, která je zodpovědná za CSR projekty Samsungu v České republice a na Slovensku. 

„Nesmírně si vážím nového projektu Samsung Bezezbytku, jelikož plýtvání potravinami považuji za velký problém naší společnosti. Cením si pojetí projektu, který nemá ,jen´ pomáhat potřebným, ale získává i edukační rozměr,“ chválí projekt místostarosta Nepil.

Nejvíce s jídlem plýtvají mladí lidé do 29 let věku, připravené pokrmy hází do koše více než polovina z nich. Proto se projekt Samsung Bezezbytku chce zaměřit i na edukaci  - školám v okolí míst, kde budou umístěny komunitní lednice, nabídne interaktivní workshopy, které se zaměří na informace o předcházení plýtvání potravinami, skladování potravin v domácnosti a seznámí děti s myšlenkou komunitních lednic.

Orientační seznam vhodných potravin pro komunitní lednice:
  • uzavřené, balené, originálně označené potraviny před datem spotřeby
  • čerstvé ovoce
  • čerstvá zelenina
  • čerstvé pečivo
  • neotevřené pasterizované mléko
  • jogurty
  • sýry
  • neotevřené ovocné šťávy, džusy
  • čerstvá vejce (viz datum spotřeby)
  • konzervované a neotevřené potraviny

Seznam vybraných nevhodných potravin pro komunitní lednice:
  • vařené jídlo z domova nebo z jiného necertifikovaného zdroje
  • nepasterizované mléko
  • maso
  • ryby (vyjma konzervovaných ryb)
  • alkohol, či potraviny, které jej obsahují 

Více o Komunitním centru a zahradě Kotlaska se dozvíte na webu.




Dostávejte aktuality na váš e-mail.
Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.
Zveřejněno: 10.05.2018 – Marcela Konrádová
Vytisknout